No.
Titel
01043
Handzakdoek


Kent u hem nog, onze stoffen vriend? Al sinds mensenheugnis heeft de handzakdoek, ofwel gewone zakdoek, de mens bijgestaan in moeilijke tijden. Deze, vaak met een lijnenspel, maar ook in velerlei andere vormen en kleuren voorkomende dappere doek, deed ons reeds menigmaal onbezorgd de voordeur verlaten. Want hoe vaak heeft hij (of heeft u een zij?) ons wel niet gered uit situaties die de grenzen van het gênante tartten. Een plotselinge loopneus kon in een vroeg stadium met een handomdraai het lopen belet worden. Een op springen staande puist was één, twee, drie de kop ingedrukt, en de spermaspat was voordat men het wist uit het haar verdwenen.

Nu, deze multifunctionele makker, toonbeeld van elk modern en hygiënisch mens, dreigt te worden weggewreven door wat ook wel papieren propaganda wordt genoemd; de opkomst van het papieren zakdoek. Het papieren zakdoekje, een laf aftreksel van zijn eeuwen oudere voorganger zit met nog negen of elf anderen in een plastic omhulsel (anders dan bijvoorbeeld Tissue's, die zich in een kartonnen doos bevinden), ook wel zakje genoemd. Geef toe dat je niet tot de dapperste behoort als je per se met z'n tienen in zo'n zakje wilt.

En dan nog zoiets: er zitten er zoveel in omdat eentje nu eenmaal niet genoeg is en kan zijn. Altijd moeten er meer van dit soort witte watjes aan te pas komen om het desbetreffende euvel te verhelpen. Daarbij komt nog dat ook de sterkte van die dingen zeer te wensen overlaat. Het door-de-zakdoek-heensnuit-geval is iets dat je bij de aloude katoenen kanjer niet zult aantreffen.

Verder is het pakketje te dik en te groot, zijn ze relatief duurder en duurt het te lang voordat je zo'n ding uit je zak uit dat zakje hebt gehaald waardoor het vaak al te laat is. Niezen als je papieren zakdoekjes hebt, is goed te vergelijken met een duellerende cowboy die plotseling bedenkt dat hij z'n pistool nog moet laden.

Als enig positief argument zou je diens vervangbaarheid voor wc-papier kunnen noemen. Het gaat ver om te zeggen dat de handzakdoek ook hier uitkomst kan brengen (al kan dat natuurlijk wel), maar ligt er als u gaat kamperen niet al genoeg rotzooi in de natuur, en is het niet zo dat er niks zo goed absorbeert als de poreuze bladeren die u in elk bossage zult aantreffen? En is die schrale poeperd nu niet net datgene dat het overbekende vakantiegevoel doet losbarsten? Thuis biedt de aloude truc met de zondagscourant nog immer uitkomst, waarbij de helende kracht van de drukinkt niet over het hoofd mag worden gezien. Vele ongemakken werden door dit door vegen aangebrachte zwarte goedje geheeld. Enfin, oordeelt u zelf.

Waar de schoen echt hard knelt, is dat met de invoer van dit door de wegwerpindustrie ingevoerde onding er een aantal tradities dreigen te verdwijnen. Tradities waarvan gezegd moet worden: "Hou ze alsjeblieft in ere, ja!". Het meest schrijnende voorbeeld is de vervanging van de stoffen handzakdoek bij het uitzwaaien op het perron. Waar het uitwuiven van de geliefden met een stoffen zakdoek oorspronkelijk stond voor verstandhouding en verzekerd weerzien - katoen is immers een blijvend iets - zwaait men nu met papieren doekjes die niets anders dan tijdelijkheid en vanitas uitschreeuwen. Het afscheid is dan niet meer wat het was, maar niemand lijkt dat te beseffen.

Ook fenomenen als knopen in zakdoeken verdwijnen doordat mensen dingen gaan opschrijven in agenda's enzovoorts. Soms schrijft men zelfs op die walgelijke stukjes Westerse overmodernisering (probeer er maar eens een fatsoenlijke knoop in te leggen). Maar alleen al die gedachte doet gelukkig nog menig mens licht ondaan naar de maagstreek grijpen.

Toch worden dat er steeds minder. Daarom dit betoog tegen de verloedering van zakdoekwaarheden en -vormen. Grijp uw recht een zakdoek te dragen met de trots die hij verdient. Zeg het iedereen die wil luisteren en gebruik desnoods geweld.

Ingrediënten Molotov Cocktail
1 fles sterke spiritualiën (bv. wodka of strorum)
1 al dan niet gebruikte katoenen handzakdoek
1 aanstekerWant ook in de zak van úw broek hoort een stoffen handzakdoek!

Gevonden onder "etiquette":
1   [Correct Groeten]

Gevonden onder "manifest":
1   [Performance tot het jaar 2000]
2   [Lichthinder]

Gevonden onder "neus":
1  [De Nies]
2  [Nasaal]

Gevonden onder "009801-dkr":
1  [Eeuwkalender 2000-2100]
2  [Er moet nog veel gebeuren]
3  [Geënsceneerd]
4  [Oost]
5  [Performance tot het jaar 2000]
6  [Snus]
7  [Verhinderd]
8  [Zuid]
9  [Zwarte Vlag]

Dier in Bedrijf Archief ©