No.
Titel
03210
Snus


In Zweden is Snus (spreek uit: snoes) de nationale variant van rookloos nicotine-gebruik. Steeds meer rokers ruilen hun sigaret in voor dit nicotinepoeder. Deze Zweedse ontwikkeling uit de ouderwetse snuiftabak is goedkoop en kan in tegenstelling tot de sigaret overal worden genuttigd. Maar ook voor niet-rokers is Snus een aangenaam stimulerend middel. Het percentage gebruikers van Snus in Zweden loopt uiteen van 17 tot 20 procent bij mannen en 5 tot 12 procent bij vrouwen.

Het marktaandeel van Snus in alle tabaksartikelen in Zweden is 33 procent. Swedish Match, de grootste tabaksproducent in Scandinavië, ziet de verkoop van Snus nog steeds flink stijgen. Zij exporteert het genotsmiddel naar o.a. de Verenigde Staten (Snus is hier bekend onder de naam Snuff), waar rokers bijna overal worden verbannen. Ook in Zweden zelf wordt roken sterk ontmoedigd. In de jaren '70 werd bijna alle rookreclame verboden en werden, eerder dan in andere landen, openbare ruimtes bij wet rookvrij. Om smokkel van tabak uit andere landen tegen te gaan, heeft Zweden de b.t.w. verlaagd. Een pakje sigaretten kostte eerst ruim Fl.11,-, nu Fl.8,50. Toch blijft tabak duur. Snus is een zeer goedkoop alternatief, ook voor mensen die nooit roken.

Één zakje snus bevat de werkende stof nicotine van een paar sigaretten. Het effect van Snus maakt je relaxed; je krijgt het gevoel van lichte dronkenschap. Niet-rokers reageren sterker op Snus dan regelmatige rokers en alcohol verhevigt het effect. Na ongeveer een kwartier is de Snus grotendeels uitgewerkt en kunnen de zakjes of balletjes uit de mond. Vervolgens wordt de mond goed gespoeld en blijft een licht tintelend gevoel over.

Snus is verkrijgbaar als los poeder (General Snus) en in zakjes van 2,5 bij 1,5 cm (General Portions). Bij los poeder moet eerst in de handpalm een balletje worden gerold. Het balletje of zakje wordt onder de bovenlip geplaatst. Is het balletje niet op de juiste manier gekneed dan valt het uit elkaar met gevolg dat de fijne korreltjes Snus op de tanden blijven plakken of het in de mond terecht komt. Dit levert een rotte, zurige smaak op. Wrijf met de vingers die een balletje hebben gerold niet in de ogen! Wanneer de Snus onder de lip zit, diffundeert de nicotine door de huid en wordt rechtstreeks opgenomen in het bloed.

Snus zit in een 'Snusdosa', een soort schoensmeerdoosje. Gekoeld (4 - 8 graden C; in de koelkast) is Snus ongeveer zes maanden houdbaar. De code op de onderkant van het doosje geeft de houdbaarheid aan. 01V17 betekent: houdbaar tot de 17e week van 2001. Hierna is de Snus nog te gebruiken, maar is 'ie wat droger. Een paar druppels water of whisky maakt de Snus weer vochtig.

De onderkant van het doosje is bedrukt met 'Orsakar cancer Socialstyrelsen', een waarschuwing dat Snus kanker veroorzaakt. Hoewel dit nooit is bewezen, wordt het toch vermeld, om eventuele toekomstige claims voor te zijn. Het feit dat Snus volgens sommige onderzoekers de kans op mondkanker verhoogt, staat echter niet in verhouding met de schade die sigaretten veroorzaken. De overstap op Snus heeft in Zweden een aanzienlijke daling in longkanker teweeggebracht. Natuurlijk is het beter om helemaal te stoppen met nicotine, maar in de praktijk blijkt dat maar 35 tot 40 procent van de stoppers daarin slaagt.

Toen de Europese Unie in 1994 een verbod op Snus uitbracht, zorgde dit voor grote verontwaardiging bij de Zweden. De regering probeerde vervolgens met man en macht een uitzonderingspositie te verwerven om te voorkomen dat de bevolking massaal tegen het EU-lidmaatschap zou stemmen. De Zweedse regering kreeg haar zin en sindsdien is Snus overal in Europa verboden, behalve in Zweden en Noorwegen. De Scandinavische vliegmaatschappij Premiair heeft handig ingespeeld op de nieuwe ontwikkelingen en verkoopt Snus aan passagiers, die tijdens de vlucht niet mogen roken. Met name de Zweden maken dankbaar gebruik van deze service. Zij zijn bij de landing dan ook gelijk te herkennen aan hun zwarte mondhoeken.

Hoe te gebruiken
Snus is niet alleen als substituut voor sigaretten te gebruiken, maar ook zeer goed als genotsmiddel. Snus gebruikt u in de volgende stappen:

1 Zorg dat u ergens rustig zit en niet hoeft op te staan.
2 Als beginnende 'Snusser' neemt u één zakje. Dit kunnen er later meer worden, tot zo'n vier zakjes per keer.
3 Leg het zakje zo ver mogelijk onder uw bovenlip. Zorg dat het goed blijft zitten en kom er met uw tong niet aan.
4 U voelt een licht prikkelend gevoel in uw lip.
5 Na enkele minuten begint de nicotine te werken. U voelt een tintelend gevoel in uw hoofd en armen. Het is te vergelijken met lichte dronkenschap. U blijft echter volledig helder bij geest; de stimulerende werking is enkel en alleen fysiek.
6 Het gevoel zal langzaam in sterkte afnemen. Na ongeveer een kwartier is de stof grotendeels uitgewerkt.
7 Verwijder het zakje en spoel goed uw mond. Een kauwgom voor een frisse smaak is aan te raden.


Waarschuwing
Snus bevat veel nicotine en kan dus verslavend werken. Bij regelmatig gebruik is het raadzaam af en toe een periode van enkele weken in te lassen waarin niet wordt gebruikt. Omdat Snus in Nederland niet verkrijgbaar is, bestaat er weinig ervaring met verslaving en de gezondheidsrisico's die met Snus samenhangen. Dier in Bedrijf betrekt Snus rechtstreeks van Swedish Match in Zweden. Wij nemen géén verantwoordelijkheid voor het gebruik van Snus door onze afnemers en zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade.Produkt No. 012
Omschrijving General Portions Svenskt Snus
Afmetingen 34 x diameter 70 mm
Gewicht 24 gram
Kleur Geel en zwart
Materiaal Plasic, Snus
Inclusief
Exclusief
Opmerkingen Dit produkt is helaas niet meer leverbaar.

[Meer Dier in Bedrijf produkten]


Dier in Bedrijf Archief ©