No.
Titel
03209
Nasaal


De neusfluit
De Neusfluit is als logopedisch therapiemiddel een veelgezien instrument. Het wordt met name ingezet bij zgn. neusspraak. Deze kent twee varianten: de gesloten neusspraak, waarbij de luchtwegverstopping van de neus een organische oorzaak heeft, en de functionele neusspraak, waarbij gewoontevorming de reden is. Net als bij habituele mondademhaling (enkel door de mond ademhalen, met eventueel controleverlies over de lipspieren waardoor de mond open blijft staan), is bij neusspraak de kans groot dat er laringitis (keelontsteking) of chronische neusverkoudheid ontstaat. Omdat de neus verstopt is, wordt er door de mond geademd. Deze lucht is koud en bevat veel bacteriën in vergelijking met lucht die wordt ingeademd door de neus, waar de haartjes de lucht filteren en verwarmen. Door intensieve begeleiding van neusspraakpatiënten, kunnen medische complicaties vaak worden voorkomen. Maar ook voor de omgeving van de patiënt is het verdwijnen van die uiterst irritante, nasale stemklank een hele opluchting.

Human Ethology vol. 10 1976 'Menselijke Geurappreciatie' (K. Beek, E. Vroenhof, J. Pullman):
"De menselijke geurappreciatie is grofweg onder te delen in vijf categorieën:
(a.) Lekker eten: de geur van lekker voedsel wordt als aangenaam ervaren,
(b.) Hygiëne: geuren van desinfecterende stoffen zoals chloor, citroen en zeep worden als 'schoon' ervaren,
(c.) Natuur: de geur van pas gemaaid gras, een dennenbos, hooi, een regenbuitje en dieren,
(d.) Persoonlijke herinneringen: geuren die terug doen denken aan aangename momenten uit het verleden: thuis bij Servi Willems, de zandbak, de sigaar van opa, vuur,
(e.) Vies = Lekker: mest, eigen winden, eigen of partner's zweetgeur etc."

Human Ethology vol. 2 2000 'Zesde Geurzuil' (E. Spaan, Th. Snooyink):
"(...) Bovendien ging Pullman uit van slechts vijf geurcategorieën. In de zesde reukgroep vinden we de geur van lijken en kaas. De waardering van deze groep berust op masochistische reukgevoelens. Het doelbewust opsnuiven van bovengenoemde geuren is een extreme vorm van zelfkastijding zoals alleen de menssoort die vertoont."
"(...) Lijkengeur wekt bij de mens dus niet per definitie weerzin op zoals over het algemeen wordt verondersteld."


Dier in Bedrijf Archief ©