No.
Titel
03265
De drie grootste rivieren


Op zondag 20 augustus 2000 hebben drie medewerkers van Dier in Bedrijf een officiële poging gewaagd de drie grootste rivieren van Nederland te bezwemmen. Op één dag zijn de Maas, de Rijn en de Schelde getrotseerd in de steden Millingen a/d Rijn, Ravenstein en Bath. De hele onderneming verliep vlekkenloos. De drie medewerkers bleken over een uitstekende conditie te beschikken en de klimatologische omstandigheden waren opperbest.

Als geografisch 'putje' van Europa kennen de Lage Landen veel rivieren, delta's en mondingen. Vrijwel alle rivieren in Nederland zijn aftakkingen van de drie grootsten: Maas, Rijn en Schelde. In het gebied tussen Den Haag - Arnhem en Zierikzee - Boxmeer komen ze samen en stromen in westelijke richting naar Rotterdam en Zeeland.
Rijn
In de buurt van Lobith stroomt de Rijn ons land binnen en vertakt zich in de Waal en het Pannerdenskanaal. De laatste zal zich splitsen in de Nederrijn en de Ijssel. De Waal zal in zijn vaart naar het westen op verschillende plekken aansluiting met de Maas vinden. De Rijn is een van de drukstbevaren rivieren ter wereld.

Maas
Vanuit het verre zuiden komt de Maas bij Eijsden ons land binnen. In een grote bocht, waarbij eerst tegen de Belgische en later tegen de Duitse grens wordt geschurkt, komt de Maas in de buurt van Cuijk binnen in het Land van Maas en Waal. Vanaf daar wordt koers gezet naar het westen, waarbij de Maas als grens tussen de provincies Gelderland en Noord-Brabant dient.

Schelde
De Schelde ontstaat in Noord-Frankrijk en stroomt via Gent en Antwerpen door België. Bij binnenkomst in Nederland, tussen Hulst en Bergen op Zoom, mondt de Schelde al snel uit in de Westerschelde, de meander die bij Vlissingen overgaat in de Noord-Zee. Net als de Rijn stroomt de Schelde slechts enkele kilometers door Nederland.

Gevonden onder "natuur":
1  [De Grens]
2  [De Nies]
3  [Hoek van Holland]
4  [Lichtvervuiling]
5  [Morse Code de ruimte in]
6  [Noord]
7  [Oost]
8  [West]
9  [Zuid]

Gevonden onder "water":
1  [Blank Page]
2  [Tijden veranderen]
3  [Zwembandje]

Dier in Bedrijf Archief ©