No.
Titel
01009
Hyper Cult


Art & Deco Galerie
Adrie en Marjolijn Sanieux
Veenhoopsweg 45
9422 AC Smilde
Tel./fax: 0592-592381
Openingstijden:
di.-za: 13.00-18.00 uur (do.: 13.00-18.30 uur)
zo: 13.00-17.30 uur

Ongegeneerd geëngageerd
Dier in Bedrijf spreekt met Anton Roos

Anton Roos is weer helemaal terug en maakt op dit moment furore met werken die zo lijken weggelopen uit het dagelijkse leven. Hij creëert naar eigen zeggen een "hyperrealistische onechtheid", met als doel "werkelijk bestaande zaken onecht te doen laten lijken". In zijn vorige tentoonstelling Situatieschetsen toonde hij een bureaustoel, een tafel, drie ronde plastieken afwasteiltjes en een net mandarijnen, allen paars gespoten.

In zijn werk is het volgens critici, de eenvoud die het zo complex maakt. Op de vraag hoe hij het toch weer allemaal verzint, verzucht Roos: "Ik verzin niks, ik verwoord alleen. Ik ben me ervan bewust tot een bepaald engagement te behoren, maar dat is juist waar ik naar op zoek ben geweest, en daar schaam ik me niet voor. Het engagement is cliché en het cliché, de enige werkelijkheid; míjn werkelijkheid."

Als de vraag valt wat nu zijn verhouding is met Gaston Orter (die volgens ons eigenlijk tot het zelfde engagement behoort; hij maakt immers non-fictief irrealistisch werk), begint Roos schuimbekkend en met rode ogen te schreeuwen dat het "godverdomme eens afgelopen moet zijn met dit soort afschuwelijke insinuaties. Ik vermoord die Milli Vanilli van de Nederlandse kunst nog eens als hij de hele tijd een stok tussen de spaken van mijn levensfiets blijft steken. Die ingekakte geitebreier, die met de eer van al mijn werk en mijn vrouw is gaan lopen, mag wat mij betreft de ebola in zijn ogen krijgen."

Na deze niet geringe aantijgingen aan het adres van Orter barst Anton in huilen uit en verlaat rennend de bedompte persruimte. Vriendin Conny, wakker geschrokken van al het tumult, rent bezorgd achter hem aan. Een dag later worden we gebeld door een zich verontschuldigende Roos, dat hij gewoon een beetje overwerkt was en dat het niet meer zal gebeuren.

Anton Roos is weer geland in de kunstwereld en heeft daar met zijn realiteits-streven alles weer netjes op orde. Nu zijn privé werkelijkheid nog.

Gevonden onder "anton roos":
1  [Concept VI]
2  [Ijzeren Hanger]
3  [Shrapnel 2000]

Gevonden onder "expositie":
1  [Atelier-Inn]
2  [Tuesday Woman]
3  [Verhinderd]

Gevonden onder "009801-dkr":
1  [Eeuwkalender 2000-2100]
2  [Er moet nog veel gebeuren]
3  [Geënsceneerd]
4  [Oost]
5  [Performance tot het jaar 2000]
6  [Snus]
7  [Verhinderd]
8  [Zuid]
9  [Zwarte Vlag]

Dier in Bedrijf Archief ©